Pentru o serie de categorii de autoturisme se permite deducerea integrala a amortizarii

In monitorul oficial au fost publicate o serie de modificari ale Codului fiscal, cele mai importante fiind:
· Se abroga prevederea ce stabilea ca diurna pentru deplasarea salariatilor este cheltuiala deductibila pentru platitorii de impozit pe profit, daca nivelul acesteia nu depaseste 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice.
Pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole exista o noua baza de impozitare, reducandu-se cea existenta pentru cresterea oilor si caprelor. Declaratia privind transele de venit trebuie depusa pana la 25.06.2013
Societatile nou infiintate nu vor fi considerate microintreprinderi daca la infiintare intentioneaza sa desfasoare activitati de consultanta si management, jocuri de noroc si pariuri sportive sau au un capital social subscris de minim 25.000 Eur.
Se limiteaza aplicarea impozitului pentru servicii efectuate de nerezidenti catre rezidenti, atat in Romania cat si in afara tarii, in domeniile marketing, asistenta tehnica, cercetare proiectare, reclama si publicitate, consultanta in orice domeniu si serviciile prestate de profesiile libere (avocat, notar, expert contabil, auditor, arhitect, inginer).
Pentru unele categorii de mijloace de transport se permite deducerea integrala a amortizarii, eliminandu-se pragul de 1500 lei. Categoriile de mijloace de transport pentru care se poate face deducerea integrala a amortizarii sunt cele utilizate exclusiv in activitati de interventii, servicii de paza, curierat, taxi sai inchiriate/oferite in leasing, precum si autoturismele utilizate de agentii de vanzari si achizitii.
Pentru platile facute catre nerezidenti, se va aplica impozit de 50% pentru servicii in sfera impozitului, cand platile sunt catre banci din state cu care nu exista instrument juridic al schimbului de informatii, numai daca tranzactiile sunt considerate artificiale.