Reglementari specifice PFA/PFI

18 January 2012

 

Incepand cu data de 1 Iulie 2012, administrarea contributiilor sociale obligatorii datorate pentru veniturile obtinute din activitati independente vor trece in sarcina ANAF. Se instituie – pentru PFA/PFI - obligatia de a se retine la sursa contributiile individuale de asigurari sociale (CAS – 10,5%) si asigurari sociale de sanatate (CASS – 5,5%), alaturi de cota de impozit pe venit de 10% prevazuta deja de lege.

 

 

 Baza de calcul o constituie venitul brut, cu urmatoarele limite:

- pentru CAS 10,5% - maxim de 5 ori echivalentului salariului mediu brut pe economie (in 2012 este stabilit la 2.117 lei), adica maxim 2.117*5 = 10.585 lei

- pentru CASS 5,5% - plafon minim, egal cu salariul minim brut pe tara, respectiv 700 lei daca acesta este singurul lor venit

Contributiile individuale de CAS si CASS astfel retinute la sursa vor reprezenta obligatii fiscale finale pentru PFA/PFI . Retinerea acestor contributii trebuie realizata de catre platitorii de venituri.

Nu se va retine cota de CAS 10.5% pentru PFA/PFI care au si un alt loc de munca (pentru acestia va ramane in scop doar retinerea cotei de CASS 5.5%) si nu se vor retine cele doua cote de contributii sociale individuale pentru PFA/PFI care au optat pentru impunerea cu cota de 16% (impozit final)

 

 

 

 

 

 

 

 

Stiri

Certificati de

  • Camera Auditorilor Financiari din Romania
  • Corpul Experitlor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania
  • Camera Consultantilor Fiscali
  • Simtex
Papetarie