Penalitatea de nedeclarare – o noua povara fiscala pentru companii

Anul 2016 trebuia sa fie unul de relaxare fiscala, insa avand in considerare toate taxele noi introduse de Codul Fiscal pentru anul 2016, se pare ca entitatile economice se vor bucura de o relaxare fiscala cel mult partiala. Desi avem o reducere a cotei generale de TVA si o scadere semnificativa a impozitului pe dividende, avem si alte noi taxe, precum penalitatea de nedeclarare.

Penalitatea de nedeclarare urmeaza a se aplica pentru obligatiile aparute pentru anul 2016, pentru obligatiile fiscale care au fost nedeclarate sau declarate incorect. Aceasta penalitate este de 0.08% pe zi, ajungand astfel la 29.2% pe an.

Pentru a preveni astfel de incidente, toate companiile trebuie sa acorda o atentie sporita in privinta documentelor contabile, inregistrand fiecare document in luna in care a fost emis sau primit.  
      O alta modificare extrem de importanta care poate genera penalitati si amenzi consta in depunerea cu intarziere a modificarilor in cadrul companiei.
Fata de anul 2015, in 2016 orice modificare trebuie raportata catre Administratia Financiara in maximum 15 zile. Exemple de faptele ce pot modifica vectorul fiscal sunt: depasirea plafonului de TVA, achizitii intracomunitare etc. Acestea sunt doar exemple si modificarea vectorului fiscal nu se rezuma doar la aceste modificari.

Pentru a evita astfel de incidente, va rugam sa transmiteti la timp toate documentele contabile.

Un aspect pozitiv pentru anul 2016 in privinta dobanzilor si penalitatilor pentru anul 2016, este reducerea dobanzii si penalitatii de intarziere. Totodata, in cazul penalitatii de nedeclarare nu se vor mai percepe si penalitatile de intarziere. 

Pentru mai multe informatii despre dobanzile si penalitatile pentru anul 2016, click aici.

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul