Codul Fiscal 2016 se modifica

Desi Codul Fiscal 2016 nu a intrat inca in vigoare, luni 26.10.2015, s-a produs cea de-a doua schimbare a reglementarilor, insa Codul Fiscal 2016  se modifica pentru de a sustine cresterea economica, prin reducerea sarcinii fiscale.

Astfel principalele modificari sunt:

  • Cresterea plafonului pentru microintreprinderi de la 65.000 de euro Codul Fiscal 2016 se modificala  100.000 de euro, mentinandu-se cota de maxim 20% venituri din consultanta;
  • Se introduc cotele de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi, astfel impozitul pe venit va fi de :
  1. 1% pentru microintreprinderile cu cel putin 2 salariati
  2. 2% pentru microintreprinderile cu un singur salariat, si
  3. 3% pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat.

Totodata, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

  • Scaderea impozitului pe dividende la 5%, promisa initial in 2016, amanata pentru 2017, dar reconsiderata in reglementarile pentru 2016. Cota redusa de impozitare a dividendelor se va acorda pentru dividendele distribuite in 2016, insa se aplica la toate dividendele nedistribuite in trecut. Un aspect important trebuie avut in considerare, cota redusa se va aplica doar in cazul in care dividendele nu au fost distribuite, nu si in cazul in care acestea au fost deja distribuite, dar nu si platite.
  • Reducerea TVA la apa folosita atat in scop casnic, cat si industrial la 9%.
  • Amanarea pentru anul 2017 a contributiilor de sanatate in cazul dividendelor. Prin urmare in anul 2016 nu va fi retinuta si contributia de sanatate in cazul dividendelor, urmand ca in 2017 aceasta contributie sa fie retinuta, indiferent daca exista sau nu venituri din alte surse.

Noile modificari prezinta relaxarea fiscala asteptata pentru inceputul anului viitor, insa avand in vedere rapiditatea prin care prevederile sunt schimbate in permanenta, nu avem siguranta ca aceste masuri vor fi cele finale.

Pe masura ce alte modificari se vor produce, va vom tine la curent.

 

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul