Incepand cu 9 mai: Modificari privind incasarile si platile in numerar

Vor fi interzise facturile si incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei
(10.000 lei pentru magazinele cash and carry) . Facturile ale caror valori depasesc 5.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei pentru magazinele cash and carry, pot fi achitate astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon - prin instrumente de plata fara numerar.
In cazul retururilor de bunuri si servicii pentru facturi stornate, sumele restituite catre beneficiari pot fi in numerar intr-un plafon de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, iar diferenta prin instrumente bancare.
Incasarile firmelor in numerar de la persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoana, cu exceptia incasarilor pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate.
In cazul returnarii de bunuri catre persoane fizice sau neprestarii de servicii catre persoane fizice, restituirea sumelor poate fi facuta in numerar in limita a 10.000 lei.
Plafoanele pentru persoanele aflate in sfera legii ce au mai multe casierii sunt valabile pentru fiecare casierie, iar sucursalele sau sediile secundare cu casierii proprii sau cont deschis la o institutie bancara trebuie sa aplice aceleasi prevederi.
Incasarile si platile intre persoanele fizice realizate in urma transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, prestari de servicii sau cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor putea efectua in numerar intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie, fiind interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile ce depasesc aceasta suma.
Incasarile in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari sau contravaloarea unor livrari de bunuri/ prestari de servicii se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
Este interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor pentru efectuarea platilor in numerar.
Pentru a cunoaste toate prevederile legii in cauza, precum si modul direct in care acestea va pot afecta, va rugam sa ne contactati.