Un nou aviz privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei

ico_consultantaPublicata la sfarsitul lunii august OG 25/2014 intra in vigoare incepand cu 28.11.2014. Astfel, angajatorii pentru anumiti angajati vor fi obligati sa obtina avizul de angajare sau avizul de detasare, dupa caz.

Ordonanta reglementeaza si exceptiile privind obligativitatea obtinerii avizului de angajare cat si conditiile generale pentru eliberarea avizului de angajare printre care enumeram: angajatorul sa desfasoare efectiv activitatea pentru care solicita incadrarea in munca a strainului; angajatorul are achitate obligatiile la stat pe ultimul trimestru, anterior depunerii cererii, etc.

Alte aspecte vizeaza incadrarea in munca a strainilor ca lucratori permanenti, stagiari, sezonieri, transfrontalieri, inalt calificati precum si elemenetele specifice detasarii strainilor pe teritoriu Romaniei.

Cererea pentru solutionarea avizului se depune la Inspectoratul General pentru Imigrari si se solutioneaza in 30 de zile dar se poate prelungi cu inca 15 zile pentru situatii care necesita verificari suplimentare. Pentru posesorii de Carte albastra a UE termenul este de 15 zile de la data primirii cererii.

Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 700 lei la 3.000 lei iar primirea la munca a pana la 5 straini fara dreptul de munca pe teritoriul Romaniei se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana precum si sanctiuni complementare pentru sederea ilegala pe teritoriul Romaniei.

Pentru externalizarea serviciilor de HR&Payroll, contactati R&M Audit Salarizare la salarizare@rmaudit.ro