Inactivitatea fiscala – cauze si modalitati de prevenire

Inactivitatea fiscala este una din cele mai aspre sanctiuni aplicata contribuabililor, iar in ultima perioada tot mai multe companii se afla in aceasta situatie. In prezentul articol vom discuta modalitati de prevenire a trecerii in inactivitate fiscala si principalele cauze care determina inactivitatea unui contribuabil.

In cazul in care o societate este trecuta in registrul contribuabililor inactivi, dreptul de deducere al taxei pe valoare adaugata este anulat. De asemenea, inactivitatea fiscala nu afecteaza doar compania care a fost sanctionata, ci si pe partenerii de afaceri ai entitatii, care nu au voie sa isi mai deduca nicio cheltuiala ce reiese dintr-un contract cu un contribuabil inactiv.  Motiv pentru care toate entitatile economice trebuie sa verifice statusul acestora pe site-ul www.Anaf.ro.

In ce situatii poate fi declarata inactivitatea unui contribuabil persoana juridica?

Cele mai intalnite situatii in care un contribuabil poate fi declarat inactiv sunt :

  • Pe durata unui semestru calendaristic nu isi declara obligatiile fiscale;
  • Entitatea economica nu mai are organe statutare;
  • Durata detinerii spatiului cu destinatie sociala a expirat;
  • Se sustrage de la controalele efectuate de organul fiscal

In momentul in care contribuabilul se afla in una din situatiile mai sus mentionate, inactivitatea acestuia se declara in termen de 15 zile sau in 30 zile in cazul notificarii referitoare la situatia prevazuta.

In cazul in care este inactiv, un contribuabil se poate reactiva daca isi indeplineste obligatiile fiscale pentru care a fost trecut initial in inactivitate, nu mai are obligatii fiscale restante si poate dovedi organului fiscal ca functioneaza la domiciuliul fiscal declarat.

Prin urmare, pentru a evita trecerea in inactivitate, orice contribuabil trebuie sa isi indeplineasca obligatiile fiscale si sa acorde o atentie sporita contractelor de comodat sau de inchiriere ale domiciului fiscal. De asemenea, orice contribuabil trebuie sa verifice daca partenerii de afaceri sunt sau nu inscrisi in Registrul Contribuabililor Inactivi.

 

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul