Microintreprinderi 2016 – care va fi influenta noului Cod Fiscal?

Microintreprinderi 2016

Noul Cod Fiscal aduce vesti bune pentru microintreprinderi, cu scopul de a incuraja mediul si agentii economici in desfasurarea si extinderea activitatilor.

Desi la inceputul verii se vehicula ca doar noile microintreprinderi vor fi avantajate, se pare ca ultima modificare privind noul Cod Fiscal aduce vesti favorabile pentru toate microintreprinderile, indiferent de vechimea companiei.
Principalele modificari privind microintreprinderile din noul Cod Fiscal sunt:

  • Creste plafonul de la 65.000 la 100.000 de euro. Astfel, o companie care are o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro si o cota de venituri din consultanta nu mai mare de 20%  din cifra de afaceri se incadreaza in categoria microintreprinderilor.

Modificarea plafonului este un aspect extrem de important, deoarece companiile care indeplinesc la finalul acestui an criteriile de recunoastere ca microintreprindere si au cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro, vor deveni de la 01 ianuarie 2016 microintreprinderi.

  • Scaderea impozitarii microintrinderilor pana la 1% din cifra de afaceri. Astfel microintreprinderile deja existente vor plati un impozit de :
    • 3%  din cifra de afaceri, in cazul in care nu au salariati;
    • 2% din cifra de afaceri, daca au cel putin 1 salariat cu norma intreaga;
    • 1% din cifra de afaceri, daca au cel putin 2 salariati cu norma intrega;

In cazul microintreprinderilor nou infiintate pe o perioada mai mare de 24 de luni, cota de impozitare va fi de 1% daca au cel putin un salariat cu norma intreaga, angajat pe perioada nedeterminata. Cota redusa de impozitare va fi utilizata pentru 24 de luni, dupa care vor fi aplicate cotele In vigoare.
Urmeaza ca normele Codului Fiscal sa clarifice obligativitatea ca microintreprinderea sa fie infiintata in 2016 sau daca pot beneficia de aceasta facilitate si microintreprinderile infiintate anterior.

 

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul