Scade cota de TVA de la 01 ianuarie 2016, ce trebuie sa faci?

Scade cota de TVA de la 01 ianuarie 2016  pentru toate categoriile de produse care au cota de TVA de 24% la 20%. Aceasta masura a fost adoptata cu scopul de a ajuta dezvoltarea economiei, la fel ca si scaderea anterioara de la 01 iunie 2015, cand cota de TVA pentru alimente a scazut de la 24% la 9%.

Pe langa scaderea cotei generale de TVA in anul 2016 la 20%, scade cota de TVA si la apa industriala, neimbuteliata, de la 24% la 9%. Alte categorii de produse si servicii pentru care se reduce cota de TVA la 5% sunt: livrarea de carti, manuale, reviste, dar si pentru accesul la evenimente sportive sau culturale  Totodata, se va introduce taxarea inversa si pentru aparatura electronica, precum calculatoarele, laptopurile, telefoanele mobile si tabletele.

Ce trebuie sa faca agentii economici referitor la aceasta schimbare?

Toate companiile trebuie ca pana la 01 ianuarie 2016 sa isi actualizeze sistemele informationale si contabile in concordanta cu noua cota de TVA. Totodata, entitatile economice care au case de marcat trebuie sa modifice softul caselor de marcat pentru a utiliza noua cota de TVA.

De asemenea, in cazul societatilor care desfasoara activitati de vanzare marfa cu amanuntul trebuie sa se efectueze inventarierea stocului de marfa la 31 decembrie 2015 si se vor stabili noile preturi pentru produsele aflate in stoc.          

Nu uitati!

  • sa actualizati cotele de tva in sistem incepand cu 1 ianuarie 2016;
  • sa efectuati inventarierea la momentul schimbarii cotei de tva;
  • sa returnati marfa la cotele existente la momentul achizitiei

 

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul