Atentie la destinatia sediului social

Din 2016 vor creste taxele si impozitele locale pentru unii contribuabili, in special pentru cei care isi desfasoara activitatea in sediile detinute pana acum in locuinta (cladire rezidentiala). Astfel trebuie acordata mai multa atentie la destinatia sediului social.

Ce trebuie sa facem ?

Conform noului Cod Fiscal 2016, atunci cand va desfasurati activitatea sau aveti punct de lucru sau sediul la domiciliul fiscal trebuie sa declarati la inceputul anului destinatia sediului social sau al punctului de lucru. Astfel, trebuie sa depuneti la Directia de Taxe si Impozite Locale o declaratie pe propria raspundere in care se va specifica destinatia imobilului.

Cu ce scop? Platim  un impozit mai mare din 2016?

Daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal, dar nu desfasurati activitati economice sau desfasurati activitati economice dar cheltuielile nu sunt suportate de firma sau de PFA atunci platiti impozit ca pentru orice locuinta detinuta. In cazul in care desfasurati activitate economica sau decontati cheltuielile pe firma sau pe PFA atunci prin declaratia mai sus mentionata trebuie sa comunicati si sa platiti impozit pe cladirea avand folosinta de business.

Care va fi cresterea taxelor pentru entitatile economice?

Daca pana acum pentru o firma, PFA care avea sediul social la o persoana fizica (sau acasa), impozitul platit era cel aferent persoanei fizice care detinea proprietatea, incepand cu anul 2016, entitatea economica sau persoana fizica ce detine proprietatea, va trebui sa plateasca un impozit mai mare, aferent unei cladiri mixte sau nerezidentiale, in functie de suprafata care este utilizata de catre entitatea economica din totalul imobilului.

In tabelul de mai jos puteti observa comparativ care vor fi valorile in anul 2016 fata de anul curent.

Spatii mixte

Pentru mai multe informatii despre valoarea taxelor si impozitelor locale in 2016, puteti gasi o centralizare detaliata aici.

Ti-a placut articolul?

Inscrie-te si tu la newsletter.

O sa primesti gratuit cele "10 Sfaturi de la profesionisti. Invata ce trebuie sa faci cand controlul iti bate la usa"

Ma inscriu!

Inscrie-te in lista si cere-ti cadoul