Principalele modificări de taxe începând cu 1 septembrie 2013

1. Cota redusă de TVA de 9% : pâine, precum şi următoarele specialităţi: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri

- făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, plus alte cateva materii prime

- triticum spelta, grâu comun şi meslin

2. Taxarea inversă pentru furnizarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, respectiv care revinde energia şi al cărei consum propriu e neglijabil.

Prevederile privind aplicarea taxării inverse pentru livrările de cereale şi plante tehnice, livrarea de energie electrică şi transferul de certificate verzi se aplică până la 31 decembrie 2018 inclusiv.

3. Se extinde sfera produselor cu acciză nearmonizată pentru:

- bijuterii din aur şi/sau platină cu excepţia verighetelor: acciza este de 1 Euro/gr pentru bijuteriile cu până la 14 K şi, respectiv, 2 Euro/gr pentru cele cu peste 14K.

- blănuri naturale: acciza este între 50- 1.200 Euro/bucată, în funcţie de pretul de achiziţie sau costul de producţie al confectiilor din blănuri.

- iahturi şi alte ambarcaţiuni pentru agrement, cu excepţia celor destinate pentru sportul de performanţă: acciza este variabila in functie de ambarcatiune.

- autoturisme, indiferent ca sunt importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, cu o capacitate cilindrică de peste sau egala cu 3.000 cm cubi: acciza este de 1 Euro/cm cub.

- arme de vânătoare şi arme de uz personal, in afara de cele de uz militar sau de uz sportiv: acciza este de 50- 1.500 Euro/bucată, în funcţie de pretul de achiziţie; cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele de vânătoare şi armele de uz personal (acciza este între 0,1 şi 0,4 Euro/bucată).

4. Acciza la alcoolul etilic se va majora de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.