Modificari ale legii privind asigurările de şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă

Printr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial din 24 iulie s-au modificat Legea nr. 76/2002 privind asigurările de şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă şi Legea nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.

Intre modificari se afla reformularea unor categorii de persoane care se pot asigura facultativ in sistemul de somaj, precum asociatii unici, asociatii, PFA-urile, romanii care lucreaza in strainatate etc., asa incat orice persoana neasigurata care realizeaza un venit se poate asigura facultativ in sistemul de somaj.
Pentru fiecare absolvent angajat, angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar timp de 1 an suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la angajare (pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte şi meserii), o suma egala cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal sau 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta pentru absolventii de invatamant superior.
Angajatorii care incadreaza absolventi sunt obligati sa mentina contractul de munca cel putin 18 luni, in caz contrar fiind obligati sa restituie in totalitate sumele incasate plus dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incheierii raporturilor de munca, daca incheierea raportului de munca s-a petrecut intr-una dintre urmatoarele situatii legale: cu acordul partilor, pentru ca salariatul nu corespunde profesional, ca urmare a desfintarii postului sau prin pensionarea salariatului si constatarea nulitatii contractului de munca.
Angajatorii care incadreaza in munca pe o perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau care sunt unici sustinatori ai unor familii monoparentale primesc lunar timp de 1 an o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni, pentru fiecare somer din aceste categorii, cu conditia de a mentine contractul de munca minim 18 luni.

Pentru alte modificari si modul in care va pot afecta/ cum puteti beneficia de facilitati fiscale, va rugam contactati-ne la office@rmaudit.ro